Galapagosöarna

Galapagosöarna hittar man i havet utanför Ecuador, de finns cirka arton stycken av de större öarna och här bor cirka 27 000 människor plus turister. För att ta sig till öarna så tar man flyget från Quito eller Guayaquil eller också bokar man plats på en båt. Vårt råd är att ni satsar på de större båtarna med erfarna guider.

Galapagosöarna är kända för sitt enorma djurliv med flera endemiska arter. Mest kända av dessa är förmodligen Galapagossköldpaddan som är världens största landlevande sköldpadda. Sedan så finns här tusentals havsleguaner som även dessa är endemiska och är unika eftersom de hämtar sin föda på havsbotten, de kan hålla andan i 45 minuter och man har sett havsleguaner på trettio meters djup. De tillbringar dock den mesta av sin tid på klipporna som kantrar öarna i Galapagos. Andra unika arter som lever på Galapagos är Galapagos pingvinen och Galapagos Albatrossen. Artrikedomen på öarna i Galapagos är unik och hittas inte på någon annan plats i världen.

Vanligaste sättet när man reser runt på Galapagos är att på en båt som sedan kryssar runt öarna. Då får man upptäcka hela Galapagos med snorkling, djurliv och strandliv. Man kan också kombinera båtlivet med att bo på ett hotell i några dagar på någon av de större öarna. Bästa perioden att åka dit är förmodligen december till maj då, särskilt slutet på februari till i mitten på april är särskilt populär för då häckar många djurarter och bebissköldpaddorna kläcks. I februari är det den grönaste tiden på ön och många arter blommar ut. Medeltemperaturen ligger på cirka 30 grader under den här tiden. Under den ”kallaste” tiden så ligger medeltemperaturen endast fem grader under, alltså på 25 grader.

Vill man boka en resa till Galapagosöarna så gäller det att vara ute i god tid. Öarna tar endast emot en begränsad mängd turister och båtarna får inte plats med hur många som helst. Om man vill säkra en åtråvärd period, som våren är exempelvis, så ska man vara ute uppemot ett år i förväg för att säkra platser.

Huvudön på Galapagos heter Santa Cruz och på öns norra sida ligger en av Galapagos två flygplatser, den andra ligger på ön San Cristobal. Galapagos största ö heter Isabela och härifrån finns möjligheten att ta taxi till öarna med flygplatsen. Största staden på öarna heter Puerto Ayora, där finns tiotusen invånare och den ligger på huvudön Santa Cruz.

Till Galapagosöarna åker man för att uppleva naturen och djurlivet, inte för den vanliga turistgrejen med shopping, fina restauranger och barer. På Galapagos så håller man det enkelt och fridfullt, mycket för att värna om djurlivet och naturen. De håller också antalet turister begränsat av samma anledning.

Att besöka Galapagosöarna kommer att bli det mest fantastiska du har gjort i ditt liv, var så säker. Ingen annan plats i världen kan erbjuda det Galapagos kan, men boka i god tid och planera din resa noga. Inga vaccinationer behövs för ett besök på Galapagos.