Om Irland – Den gröna ön

 

Irland, även kallad den gröna ön med sina böljande gröna kullar. Ön är så pass grön på grund av det milda klimatet och den rikliga nederbörden. Det regnar dock sällan mer än 30 minuter åt gången då nederbördsområdena rör sig snabbt på grund av golfströmmen. En Irländare brukar gå och ta sig en läskande Guiness under regnskuren, tid på dygnet brukar inte spela sådan stor roll. Ön är indelat i två olika nationer, den norra sidan som kort och gott kallas för Nordirland tillhör Storbritannien, huvudstaden heter Belfast och valutan är engelska pund. Södra Irlands huvudstad är Dublin och valutan är Euro. I historien så har de båda sidorna inte fungerat så bra men på senare år så har tidigare gruff inte märkts av alls. Ön är inte stor alls och det sägs att om man befinner sig i mitten av ön så tar det max fem timmar vart du än ska åka. Är du turist på ön så är det lättast att ta sig fram med bussen som går över hela ön, ska du hyra bil och åka runt så gäller det att ha koll på att det är vänstertrafik på Irland. Att bo billigt på ön är inga problem för det kryllar nämligen av Bed and Breakfasts både av den enklare sorten och den mer hotell- liknande lite lyxigare sorten.

Vill man upptäcka naturen runt om på Irland så finns det flera vandringsleder, ska du campa på området så ska man fråga en parkvakt om tillstånd innan. Det som Irland är allra mest känd för är pubkulturen och kärleken till mörka ölen Guiness. Den irländska puben är ofta enkelt inredd med stolar och bord i robust trä, en liten scen, färgade glas på rutorna och en öppen brasa någonstans i mitten. Väldigt mysigt, hemtrevligt och glatt. Många har sitt stamhak som blir lite som ett andra hem för vissa. Även fast än Guiness är populärt på Irland så är det också väldigt populärt med ljus lager som Millers, Heineken och Corona. Cider är också poppis och trots att vi tror att all cider är torr på Irland så är det väldigt vanligt med det svenska, mycket söta, märket Kopparbergs cider.

Maten på ön är dock inte lika imponerande då den har stora influenser av den engelska kulturen som ju inte är direkt känd för sin kök. Typisk irländska mat är strips som serveras både till kött och fisk, ja, även till pasta. Grönsaker är oftast kokta ärtor, morötter och broccoli. Såsen är ersatt av sky och till fågel så serveras ”stuffing” som är en fyllning av brödsmulor blandat med kryddor. Köttet serveras alltid well done och det kan ju jämställas med att det serveras torrt helt enkelt. Till frukost så äter irländaren som engelsmannen det vill säga äggröra, blodkorv, bacon och te.

Det är väl värt att besöka ön för både den vackra kulturen men också för de vackra städerna och den unika stämningen som infinner sig på de irländska pubarna.