Underhållning för bilresan

resa med bil

När det blir dags för bilsemester så gäller det att förbereda utflykten på flera olika sätt. Om ni ska åka långt så kan det behövas en hel del underhållning för passagerarna. Intresset för semester med bil ökar varje år vilket kan bero på att det här är ett så ekonomiskt sätt att komma iväg på. Beroende på vilka åldrar som följer med så kan det vara lämpligt att ladda med musik, film, spel och lekar som ni själva aktiverar.

Här är några förslag på roliga lekar och aktiviteter för timmarna i bilen. De bör förberedas i förväg så att ni snabbt kan komma igång med något som gör att frågan om när ni är framme inte ställs en gång till…

Fram med skärmarna!

Det enklaste är kanske att ta fram mobiltelefoner och paddor. Det här kan ni göra under delar av resan. De som får spela casino online kan göra det medan de som inte har åldern inne kan spela pusselspel. Det finns gott om gratisspel som går att ladda ner även då ni är ute och kör. Ni kan också välja spel där ni kommer att tävla mot varandra.

Tänk på att vissa blir bilsjuka av att spela spel eller se film. Lyft då blicken och sätt igång lekar som har med omgivningen att göra.

Räkna bilar ni passerar

Låt varje passagerare få en färg eller kanske ett bilmärke. Den som först kommer till tio vinner. Men tänk på att det finns bilmärken som Volvo som är populära i Sverige. Chansen är att nästa bil som kör förbi er är en Volvo. Dessutom så kanske ni inte ska köra med regeln att bilen måste köra om er. Då kan ju den som kör fuska!

Barn tycker att det är kul att räkna bilar och tävla på detta vis. Som vuxen så kanske du inte ser samma glädje i leken men tänk på att det här får bukt med bråk och uttråkade ungar i baksätet. Det finns alltså god anledning att låtsas att det är kul för att få lugn och ro i bilen.

Ordlekar och gåtor

Ni kan också leka ordlekar och köra med gåtor. Ställ en fråga och se vem som kan svaret. Ett sätt att leka med ord kan vara att en börjat med ett ord och nästa ska säga ett nytt som börjar med samma bokstav som det föregående ordet slutade med. För att begränsa leken så kan ni välja ett ämne som till exempel namn på pojkar.

Det går också att köra med lekar där en person ska ge ledtrådar om vad eller vem han är. Alla får en chans att gissa. Det här är en typ av bil-lek som passar precis alla åldrar. När ni väl kommer fram till svaret så är ni framme och då har ni missat att ha tråkigt på vägen!

Använd nätet och leta upp bra lekar som ni kan leka utan skärmar och andra saker som kan handla om det som finns omkring i bilen. Det finns så många utmaningar där ni ska använda fantasi för att leka. Det här är något som kommer att bidra till många glada skratt vilket är välkommet då ni sitter tätt i en bil under flera timmars tid.

Lär känna varandra

Det finns också lekar som går ut på att lära känna varandra. Det kan vara så enkelt att ni ställer frågor. Ni kan bestämma att alla ska ranka ett namn på en hund. Skalan kan gå från ett till tio. Det här kanske inte låter så kul i teorin men det blir det i praktiken. Det finns också färdiga spel online och i leksaksbutiken med den här typen av frågor.

Lek lekar som för er närmre varandra. Då kan ni använda tiden i bilen på ett konstruktivt sätt och den blir till ett minne för livet. Syskon och föräldrar kan ha det väldigt mysigt med personliga frågor som verkligen kommer att visa er vilka ni är och hur ni känner och tänker.