Upptäcka Island på hästryggen

Vulkanön Island anses vara en av de vackraste platserna i världen med sin grönska, vulkaner, klippor, glaciärer och mäktiga landskap. Klimatet varierar mycket runt om på ön. Södra sidan är varmast, men också blåsigast, norra sidan är lite lugnare men också några grader kallare. Allra kyligast är det på höglandet i mitten på ön. På Island bor endast drygt 320 000 människor men ön gästas av tusentals turister varje år som vill upptäcka det Isländska landskapet, rida islandshästar och bada i varma källor. Ingen annanstans i världen kan man uppleva det. Värt att nämna är också att en Islandshäst som en gång lämnar landet får aldrig komma tillbaka, detta för att bevara och skydda hästrasen.

Att upptäcka Island från hästryggen är det absolut bästa sättet att se ön. På hästryggen kan du dessutom ta dig till lite mer svåråtkomliga områden runt om på ön. På sidan http://www.ishestar.se som har specialiserat sig på just ridresor så kan du boka resan som passar just dig. Vilken del av ön vill du upptäcka allra mest? Är du en erfaren ryttare eller är du en nybörjare? Vill du bada i källor, åka skoter på glaciären eller rida i mörkret uppe i norr och kolla in norrskenet. Långturerna går i regel mest på sommaren och några turer går under tidig höst innan det har blivit för kallt.

Att rida på Island har i många resetidningar varit med på topp tio listan över det häftigaste man kan göra. Att ta sig fram på hästryggen och samtidigt beskåda landskapen runt om är häftigt. Turerna varierar sig mellan att gå i fjälliknande landskap med vulkaner och glaciärer till att galoppera på stranden och blicka ut över det oftast vilda havet.

Ridresorna bokas från Sverige och börjar oftast med en hotellövernattning i Reykjavik för att sedan dagen efter ta sig till platsen där ridturen startar. Turerna som kan vara upp till åtta dagar långa innehåller allt du behöver. Alla övernattar tillsammans på olika semestergårdar och på gästhem. Frukost, lunch och middag ingår i paketet men kolla om du behöver ta med extra utrustning som stövlar och sovsäckar. Varje tur tar mellan 10-20 deltagare och delas upp efter hur pass duktig ryttare man är. Och det är det viktigt att man respekterar, för står det endast erfarna ryttare så innebär det mer avancerad ridning i öppen terräng där det krävs att du kan hantera hästen själv. På turer där det står nybörjare till medelgod ryttare så går hästarna på tur efter en ledare på sin ledarhäst och sker då i mycket mer kontrollerade former. Men ska man bege sig ut på en veckas tur så krävs nog en viss ridvana för att kroppen ska kunna hantera det, för det är tufft att rida många timmar om dagen. Är man osäker så kan man ju boka lite kortare turer på tre dagar eller endast välja till halvdagars-heldagarsturer. Man hinner upptäcka mycket och se mycket på den tiden också.

Rida på Island kan alla göra men kolla upp vad som krävs för förkunskaper innan ni bokar.